Uncategorized

Apopleksi og genoptræning

Apopleksi er en medicinsk nødsituation, der er kendetegnet ved et pludseligt tab af neurologisk funktion på grund af en forstyrrelse i blodforsyningen til hjernen. Symptomerne kan omfatte pludselig svaghed, følelsesløshed, lammelse, forvirring og talebesvær. Den mest almindelige form for apopleksi er et slagtilfælde, som skyldes en trombe (blodprop) eller en embolus (fremmedlegemer), der blokerer eller tilstopper en eller flere af de arterier, der forsyner hjernen med blod. Den deraf følgende mangel på ilt og næringsstoffer kan dræbe hjerneceller inden for få minutter. Andre årsager til apopleksi er bl.a. hovedtraumer, tumorer og infektioner. Behandlingen af apopleksi afhænger af den underliggende årsag. Hvis der er tale om et slagtilfælde, kan hurtig behandling med trombolysemedicin (f.eks. alteplase) være livreddende.

Hvordan foregår genoptræning?

Rehabilitering er nøglen til at hjælpe folk med at komme sig efter et slagtilfælde. Det kan hjælpe dig med at genlære de færdigheder, du har mistet efter slagtilfældet. Det kan også hjælpe dig med at lære nye. Fysioterapi, ergoterapi og taleterapi er almindelige former for genoptræning. Du kan have brug for en eller flere af disse terapier. Læs mere om fx apopleksi genoptræning her. Det er et interessant emne, og specielt hvis man kender nogen der kunne have brug for det.

Hvad er de langsigtede virkninger af et slagtilfælde?

De langsigtede virkninger af et slagtilfælde afhænger af det område af hjernen, der blev beskadiget. De kan variere fra milde til alvorlige og kan vare i måneder eller år. Nogle mennesker kan aldrig komme sig helt over deres slagtilfælde. Mulige langtidsvirkninger omfatter:
– Lammelse eller tab af muskelbevægelser
– Besvær med at tale eller synke
– Hukommelsesproblemer eller ændringer i adfærd

You may also like

Comments are closed.